“Alle emoties komen er tijdens het sporten uit”

Miriam Oomen werkt als sportcoach bij vrouwenopvang The Village in Rotterdam. Als sportcoach kan ze haar ervaring als sociaal pedagogisch werker combineren met haar liefde voor sport. “Als je aan het sporten bent, ga je ook praten. Er komt dan zoveel los.”

Wat doet een sportcoach precies?

“Mijn doel is om de dames uit onze opvang (en hun kinderen) in beweging te krijgen. We doen hier echt van alles. Van judoën met de kinderen, tot hardlopen, fitnessen, boksen, dansen en damesvoetbal. Ik doe nu voor het zesde seizoen met een damesteam mee aan de Dutch Street Cup, een voetbalcompetitie voor dak- en thuislozen. Hier hebben we ook mooie bekers gewonnen, waaronder: de fair play award voor goed gedrag. Al onze bekers bewaren we in de prijzenkast.”

Wat maakt jouw werk zo leuk?

“Ik vind het leuk om actief bezig te zijn en de dames gemotiveerd te krijgen om te sporten. Soms zeggen de meiden: ‘Ik heb helemaal geen zin’ en dan gaan ze chagrijnig met me mee. Maar als we dan teruggaan, zijn ze toch blij dat ze het gedaan hebben. Hun hoofd is weer leeg. Hierdoor krijgen ze meer ruimte om over zakelijke dingen na te denken, zoals: hun financiën of de zoektocht naar een woning, werk of dagbesteding. Hun gemoedstoestand wordt weer wat beter en ze worden weer wat levendiger. Het sporten werpt echt z’n vruchten af.”

Wat drijft jou?

“Ik wil graag dat de meiden energie krijgen om hun problemen aan te pakken. Dat ze echt weer een plekje krijgen in de maatschappij en kunnen doorstromen naar hun eigen huisje. Ik vind het altijd geweldig om te horen als dat lukt. Het mooie is dat de meiden me niet alleen als hun trainer beschouwen, maar ook als een soort familie. Je betekent meer voor hen dan je zelf soms voor mogelijk houdt. In 2016 ben ik mede door hun toedoen maatschappelijk sportcoach van het jaar geworden. Dat is wel heel speciaal.”

Waar ben je trots op?

“Op mijn eigen sportruimte in The Village. Ik heb drie jaar m’n best moeten doen om die te krijgen. Maar ook op alle dames die met mij sporten. Onder het sporten komen vaak allerlei emoties los, zoals woede, boosheid en verdriet over alle dingen die ze meegemaakt hebben. Juist op zulke momenten kan je écht met elkaar praten. De sfeer is ongedwongen en relaxt en je kunt echt een luisterend oor voor ze zijn. Dat vind ik heel bijzonder aan mijn werk.”

"De meiden beschouwen me niet alleen als hun trainer, maar ook als een soort familie." - Miriam Oomen, Sportcoach